Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ» ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ



Ένα από τα σημαντικότερα μικρού μεγέθους, όπως ονομάζονται εξοπλιστικά προγράμματα του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) της περασμένης δεκαετίας ήταν το πρόγραμμα «Μελλοντικός Έλληνας Μαχητής», το οποίο αφορούσε στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και επιβιωσιμότητας του Έλληνα στρατιώτη στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.
Όσο παράξενο κι αν ακούγεται ενώ... ο Ελληνικός Στρατός έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά των πιο σύγχρονων αρμάτων μάχης και των πιο σύγχρονων αντιαεροπορικών συστημάτων, ο εξοπλισμός του Έλληνα μαχητή έχει παραμείνει τεχνολογικά στη δεκαετία του 1980. Παρά το γεγονός ότι σε μια ελληνοτουρκική κρίση η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα αντιμετωπίσουν στο πρώτο στάδιο την τουρκική επιθετικότητα είναι ο Έλληνας στρατιώτης που θα κληθεί να αποκρούσει την όποια προσπάθεια της Τουρκίας να καταλάβει ελληνικό έδαφος. Για το λόγο αυτό πριν από εφτά χρόνια δύο ελληνικές εταιρείες υπέβαλαν μια πρόταση για την αναβάθμιση του εξοπλισμού του Έλληνα στρατιώτη.

Οι πρώτες προσπάθειες και η σημερινή κατάσταση

Η ελληνική πρόταση υποβλήθηκε στη ΓΔΑΕΕ το 2006 από τις εταιρείες INTRACOM Defence Electronics και Theon Sensors και περιελάμβανε την ανάπτυξη του Δικτυο-κεντρικού Συστήματος Πληροφοριών Μαχητή WIDAC’S το οποίο χρησιμοποιούσε ελληνική τεχνογνωσία. Το WIDAC’S περιελάμβανε το υποσύστημα σκόπευσης όπλου με δυνατότητα λειτουργίας ημέρα και νύχτα καθώς και υποσύστημα επικοινωνιών και επεξεργασίας πληροφοριών, προσδιορισμού θέσης, διοίκησης και ελέγχου. Το ελληνικό σύστημα θα επέτρεπε τη μεταφορά της εικόνας στόχευσης στο κέντρο ελέγχου σε πραγματικό χρόνο, συνιστώντας μια λύση δίκτυο-κεντρικής διασύνδεσης και επιχειρησιακής πληροφόρησης σε επίπεδο στρατιωτικών επιχειρήσεων μικρών ομάδων. Από την πλευρά της η Theon Sensors θα συμμετείχε στο πρόγραμμα με μια διόπτρα νύχτας/ημέρας και αποστασιόμετρο λέιζερ. Τελικά, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, αν και είχαν προβλεφθεί κονδύλια το πρόγραμμα ατόνησε και μόλις το 2012 ξεκίνησαν κάποιες νέες προσπάθειες, οι οποίες σε πρώτη φάση περιελάμβαναν τη βελτίωση του υλικού που χρησιμοποιούν οι στρατιώτες, Παράλληλα την ίδια χρονιά αναπροσαρμόστηκαν, σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες και τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι απαιτήσεις του ΕΣ για το πρόγραμμα.

Βασικό στοιχείο της νέας τάσης για τον εξοπλισμό ενός μαχητή είναι η αντίληψη ότι ο στρατιώτης του 21ου αιώνα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα, το οποίο πρέπει να διαθέτει φονικότητα, επιβιωσιμότητα πληροφόρηση για τον περιβάλλοντα χώρο και δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων, ευκινησία και δυνατότητα να διατηρεί τη μαχητική του ικανότητα για αρκετό χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά, ο μαχητής του 21ου αιώνα θα πρέπει να είναι μια αυτόνομη μονάδα πυρός ενταγμένη στο ψηφιακό πεδίο της μάχης, όπως αυτό έχει εξελιχθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Όπως αναφέρει το περιοδικό Δούρειος Ίππος, τ. 14, Μάρτιος-Μάιος 2013, το νέο πρόγραμμα του ΓΕΣ, με την ονομασία «Μελλοντική Τεχνολογία και Εξοπλισμός του Στρατιώτη του Πεζικού», περιλαμβάνει τον εξοπλισμό του Έλληνα στρατιώτη με τουλάχιστον έντεκα υποσυστήματα. Πιο συγκεκριμένα τα υποσυστήματα αυτά περιλαμβάνουν:

• αντιβαλλιστικό κράνος με ακουστικό και μικρόφωνο,
• ασύρματο ομάδας,
• ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό, όπως γυαλιά προστασίας και υλικό προστασίας για τους αγκώνες και τα γόνατα,
• εργονομική ένδυση - υπόδηση, πλήρη εξάρτυση τύπου MOLLE, απάρτια και θήκες για τη μεταφορά πυρομαχικών και λοιπού εξοπλισμού, με δυνατότητα μεταβολής της διαμόρφωσης του φόρτου,
• αλεξίσφαιρο γιλέκο με ταινίες MOLLE και πλάκες αντιβαλλιστικής προστασίας,
• υδροδοχείο πλάτης,
• τηλέμετρο λέιζερ και ψηφιακή πυξίδα,
• θερμική κάμερα και οθόνη λήψης πληροφοριών τοποθετημένων επί του κράνους,
• σύστημα διαχείρισης ελέγχου και διοικήσεως με υπολογιστή, για τη μετάδοση και τη λήψη δεδομένων,
• διασύνδεση του παραπάνω συστήματος με το όχημα μεταφοράς του μαχητή,
• σύστημα παροχής ενεργείας με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Λόγω όμως των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων, το ΓΕΣ αναγκάστηκε να περιοριστεί στην αγορά υλικών ατομικού εξοπλισμού, όπως γυαλιά προστασίας επιγονατίδες και επιαγκωνίδες, συλλογές πρώτων βοηθειών, γάντια, σύγχρονο αντιβαλλιστικό κράνος από Kevlar, άρβυλα κατασκευασμένα από Gore Tex και σύγχρονους αορτήρες τριών σημείων για τα τυφέκια G3Α3/4. Τα υλικά αυτά εξοπλίζουν δύο Τάγματα του ΕΣ και αποτελούν τη βάση για την τελική διαμόρφωση του εξοπλισμού του Έλληνα μαχητή. Το επόμενο βήμα του ΓΕΣ είναι η απόκτηση αριθμού εξαρτύσεων τύπου MOLLE με ευμετάβλητη διαμόρφωση, ώστε οι φόρτοι να μεταβάλλονται ανάλογα με το είδος της αποστολής, και η απόκτηση ενός νέου σακιδίου πλάτης χωρητικότητας 30 λίτρων, το οποίο θα βρίσκεται ψηλά στους ώμους του μαχητή, θα αφαιρείται εύκολα και θα είναι άνετο στη μεταφορά. Φυσικά, όταν η οικονομική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει, το ΓΕΣ προσδοκά να προχωρήσει στην επόμενη φάση του προγράμματος η οποία περιλαμβάνει την απόκτηση των αισθητήρων καθώς και των ηλεκτρονικών υποσυστημάτων. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι το σύνολο των παραπάνω υποσυστημάτων και του εξοπλισμού που παρουσιάστηκε μπορεί να κατασκευαστεί από την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Τεχνολογικές δυνατότητες της ελληνικής βιομηχανίας

Η προσπάθεια της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας να αναπτύξει τα ηλεκτροπτικά, τα ηλεκτρονικά υποσυστήματα και τις επικοινωνίες του μελλοντικού Έλληνα στρατιώτη ξεκίνησε, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα το 2006. Έκτοτε η ελληνική βιομηχανία ανέπτυξε σειρά νέων συστημάτων τα οποία μπορούν να αναβαθμίσουν τη μαχητική ικανότητα του στρατιώτη. Πιο αναλυτικά, η εταιρεία MILTECH Hellas κατασκεύασε τις διόπτρες θερμικής απεικόνισης MLT-IRS-35/60/70, οι οποίες τοποθετούνται επί του τυφεκίου εφόδου και επιτρέπουν την αναγνώριση άτομου σε απόσταση 450,560 και 760 μέτρων αντίστοιχα. Επιπλέον, η εταιρεία έχει κατασκευάσει το ολοκληρωμένο σύστημα ΜLΤ-ΗΤS-04, το οποίο αποτελείται από μία οθόνη, μία θερμική κάμερα τοποθετημένη επί του κράνους που επιτρέπει τον εντοπισμό ατόμου σε απόσταση 400 μέτρων και μία από τις διόπτρες MLT-IRS-35/60/70 τοποθετημένη επί του τυφεκίου εφόδου. Η διανομή του βίντεο δύναται να γίνει με έναν πομπό μετάδοσης εικόνας της INTRACOM Defence Electronics, ο οποίος μπορεί να διασυνδεθεί με tablet στρατιωτικών προδιαγραφών ή με το τακτικό σύστημα επικοινωνίας και μετάδοσης δεδομένων WISPR-WLAN, το οποίο είναι εγκαταστημένο επί του οχήματος που μεταφέρει το στρατιώτη στο πεδίο της μάχης. Η οθόνη του συστήματος ΜLΤ-ΗΤS-04 είναι συνδεδεμένη με την κάμερα, ενώ μπορεί να διασυνδεθεί ενσύρματα ή ασύρματα και με τις διόπτρες MLT-IRS-35/60/70. Εκτός από τα παραπάνω, η ελληνική εταιρεία Theon Sensors ανέπτυξε και κατασκευάζει το ελαφρύ μονοκύαλο ενίσχυσης αστρικού φωτός ΝΧ-122Β, το οποίο τοποθετείται με ευκολία τόσο επί του κράνους όσο και επί του τυφεκίου, επιτρέποντας την αναγνώριση ατόμου σε απόσταση 130 μέτρων.

Όσον αφορά στον οπλισμό με τον οποίο θα μπορούσε να εξοπλιστεί ο μελλοντικός Έλληνας στρατιώτης, η ακύρωση του προγράμματος απόκτησης νέου επιθετικού τυφεκίου και η άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογών, παρά την αναβάθμιση του υπάρχοντος οπλισμού, κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί από τα ΕΑΣ. Η αναβάθμιση του τυφεκίου G3Α3/Α4 αποτελεί ένα από το προγράμματα που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν τα ΕΑΣ, σύμφωνα με ανακοίνωση τους στις αρχές του 2013. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να περιλαμβάνει την τοποθέτηση πρόσθιας κάθετης χειρολαβής, ράγας Picatiny στο χειροφυλακτήρα και στον άνω κορμό, ώστε το τυφέκιο να μπορεί να εξοπλιστεί είτε με δίοπτρα (θερμική ή ενίσχυσης αστρικού φωτός) είτε με οπτικό βοήθημα ταχείας σκόπευσης, νέο δίποδα και βελτιωμένο κοντάκι.

Σε γενικές γραμμές, η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει την τεχνογνωσία να κατασκευάσει το σύνολο των παραπάνω συστημάτων, ενώ από την πλευρά του το ΓΈΣ φαίνεται να γνωρίζει τι χρειάζεται και τι είναι ρεαλιστικό προς υλοποίηση για τον εξοπλισμό του μελλοντικού Έλληνα μαχητή. Το μόνο που απομένει είναι η πολιτική απόφαση, η διατήρηση της λειτουργίας των ΕΑΣ και η σταδιακή υλοποίηση του προγράμματος σε φάσεις.
http://staratalogia.blogspot.gr/2013/09/blog-post_1530.html
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ 26/09-02/10/2013 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Watch live streaming video from kerberostv at livestream.com

ShareThis